ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ: ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ

Весняний і літній час – час, який тішить сонячними, теплими днями, великим вибором свіжих овочів, фруктів і ягід, відпочинком на природі та біля водойм. Однак це й час, коли частішають випадки захворювань на гострі кишкові інфекції та виникнення харчових отруєнь. Від кишкових інфекцій не застрахований ніхто, але найбільш схильні до них діти, особливо у віці до трьох років. Адже імунітет маленької дитини ще дуже нестабільний і вразливий.

Найпоширенішими кишковими інфекціями всіх вікових категорій є дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротавірусна і ентеровірусна інфекції. Основною ознакою, яка об’єднує всі ці інфекції є місце перебування збудника і розвитку хвороби – це кишківник людини (чи тварини). Звідси й загальний механізм передачі інфекції – фекально-оральний, при якому збудник з кишківника хворого чи носія інфекції потрапляє у зовнішнє середовище; потім через рот у шлунково-кишковий тракт здорової людини і викликає захворювання. Заразитися будь-якою з перерахованих вище інфекцій дуже легко: через продукти, побутові предмети, іграшки, брудні руки, воду в басейні або природній водоймі.

Сприяє поширенню гострих кишкових інфекцій елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання.

Загальними симптомами гострих кишкових інфекцій є: підвищення температури і загальна інтоксикація організму (слабкість, запаморочення, головний біль, відсутність апетиту). Потім починають проявлятися характерні ознаки захворювання: нудота, блювання, біль у животі, рідкі випорожнення, інколи з домішками слизу і крові. У дітей кишкова інфекція здатна мати тяжкий перебіг з порушенням обміну речовин, зневодненням організму і виснаженням.

Дуже важливо при появі перших же ознак захворювання своєчасно звернутися за допомогою до лікаря, що допоможе зберегти не лише ваше здоров’я, а і здоров’я оточуючих вас людей. Самолікування може призвести до значних ускладнень. Особливо це стосується дітей раннього віку.

Будь-яку хворобу краще не допустити, ніж потім її лікувати, тому Нікопольське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області нагадує прості правила, які допоможуть уникнути гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь:

1. Дотримання особистої гігієни: мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу та після відвідування туалету; мийте і дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі; захищайте кухню і продукти харчування від комах, гризунів та інших тварин; регулярно мийте й обдавайте окропом дитячий посуд та іграшки.

2. Дотримання санітарно-гігієнічних вимог під час приготування їжі: використовуйте чисту або очищену воду; обирайте свіжі та незіпсовані продукти; ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими; не вживайте продукти, в яких закінчився термін придатності; відокремлюйте сире м’ясо, рибу від інших харчових продуктів; для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами й обробними дошками; зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими й готовими продуктами; ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти.

3. Дотримання відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів: не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години; не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику; якщо страва готувалася заздалегідь, її слід перед вживанням перекип’ятити або просмажити, а не розігріти; не підлягають зберіганню готові салати; зберігати продукти необхідно відповідно до зазначених умов виробником на пакуванні.

4. Використання безпечної води: вживайте очищену, бутильовану воду або охолоджену кип’ячену, не пийте воду з неперевірених джерел.

5. Безпечне купання: не купайтеся в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникайте заковтування води під час купання.

Пам’ятайте! Своєчасна профілактика гострих кишкових інфекцій рятує життя. Бережіть себе і своїх близьких!